Bortanfolyam különböző fokozatban

bortanfolyam
Bortanfolyam

A szőlőből készült nemes nedű már sokakat megihletet és különféle formában dicsérték, hiszen dal, vers, mondák, regék és mesék születtek a témában, de még a festőket is inspirálta. Nem véletlenül nevezik nemes nedűnek a bort, hiszen valóban az, aminek a szakértőjévé válni rengeteg tanulást igényel. Természetesen számos bortanfolyam van, amikor el lehet mélyíteni az ismereteket a borról, de annak fortélyairól csak tapasztalat útján lehet bővebb tudást szerezni.

Ahogy minden ágban, úgy ezen a területen is vannak különféle fokozatok. Hiszen sokan vannak, akik rajongva szeretik a finom borokat, de nem akarnak szakértők lenni, viszont szeretnének tisztában lenni néhány alapdologgal. A bortanfolyam során olyan alapismereteket lehet elsajátítani, ami elegendő arra, hogy felismerjük melyik ételhez milyen fajtát illik és érdemes választani. Persze ennél azért bővebben is el lehet merülni a témában.

Sőt, mondhatni erősen ajánlott az alapismeretekkel tisztában lenni, mert hazánk, ha nem is nagyhatalom a bor területén, de azért jelentős eredményeket tud felmutatni, hiszen sok olyan régió van, ahol első osztályú nedű kerül a palackokba. A bortanfolyam keretein belül megismerhetőek azok a szőlőfajták, amelyek honosan hazánkban, a borvidékek, de a készítés alapelvei is. A kóstolásnak is megvan a maga technikája. Ennek mikéntjére is megtanít a bortanfolyam és így az ízlelőbimbókat is úgy lehet majd használni, hogy az ital zamatát teljes egészében érezni lehet.

Bortanfolyam nemcsak kezdőknek!

Természetesen tágabb értelemben is bele lehet mélyülni a témába, aki nemcsak a vacsora mellé akar jól választani, mert igazi szakértője lehet bárki, aki kellően elhívatott és szereti a szőlőt, meg mindent, ami ezzel jár. A bortanfolyam fokozható, amennyiben valaki ezen a területen szakértőként munkálkodna, hiszen a WSET minősítéssel nemzetközileg elismert oklevél tulajdonosává válik.

Amennyiben a WSET bortanfolyam mellett dönt valaki, úgy 3 kategória közül választhat, hiszen adott az alap-, közép- és felsőfok. Értelemszerűen minél magasabb kategóriában gondolkodik valaki, annál több ismeretet sajátít el és persze a vizsga nehézsége is arányosan nő. Idén novemberben és decemberben is indulnak kurzusok, így bátran jelentkezhet mindenki, akit érdekel ez az irány és hivatásszerűen is űzné. A bortanfolyam révén egy külön világ nyílik ki az ember előtt, aminek a megismerése igazi kaland.