Borút a szőlő és bor szerelmeseinek

borút
Borút

Mi, magyarok híresen szeretjük a hasunkat és értünk is ahhoz, hogy ízletes fogásokat készítsünk, viszont ezt le is kell öblíteni valamivel. Mivel hazánk bővelkedik olyan vidékekkel, ahol a gyümölcsök bőséges termést hoznak, így nívós és zamatos nedűket tudunk előállítani, legyen szó pálinkáról vagy éppen borról. A bor sokak kedvence és ezt sokan felismerték, amit összekapcsoltak a turizmussal.

Már létezik borút is, ami egy olyan bejárható vidék, ahol meg lehet ismerkedni a szőlészet és a borászat fortélyaival. Egy ilyen borút során nemcsak arra adódik lehetőség, hogy zamatos nedűket kóstolhassunk meg, ugyanis betekintést kaphatunk abba a műveletbe, ahogy a szemekből kialakul ez a nemes nedű. Tanulmányozva az európai példákat, 1994-ben itthon is megalakult a Villány-Siklósi Borút Egyesület, hazánkban elsőként.

Azóta sok-sok év eltelt és egyre ismertebb, kedveltebb lett, ami visszaigazolás annak, hogy helyes volt az egyesület megalapítása. A borút most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyarok előtt sem idegen fogalom és bizony előszeretettel élnek is a lehetőséggel. A minőségnek mindig volt és lesz is létjoga, amit az elmúlt évek is alátámasztanak.

Fejlődést hozott a borút.

Napjainkra már el lehet mondani, hogy a borút magával hozott rengeteg gazdasági változást, persze pozitív értelemben, ugyanis sorra nyíltak meg a vendégfogadók, csárdák, panziók, pincészetek, aminek mentén a magas nívó egyre csak nő. A települések fejlődnek, a nemes szőlőkre fokozottan vigyáznak, a minőség megőrzésére pedig rendkívüli módon odafigyelnek. Aki nem ragaszkodik a külföldi nyaralásokhoz, hanem inkább idehaza ismerkedne meg a saját országunk mindenféle kincseivel, az vegye fel a „bakancslistájára” a borút opciót és lásson a színfalak mögé, hogy milyen kinccsel rendelkezünk.

Ne elégedjen meg senki annyival, hogy az üzletek polcairól leemeli a nemes nedűt, hanem akarja megismerni annak egész útját, hogy honnan és miként kerül bele a bor azokba a palackokba! A faluturizmus bája és szépsége, a borút izgalma, a finom ételek és italok zamata, a pincészetek tulajdonosainak érdekes beszámolója és kedves kiszolgálása olyan feledhetetlenné teszi az eltöltött időt, hogy bizonyosan gyakran meg akarja majd ismételni mindenki.