A borturizmus gazdag repertoárja

borturizmus
Borturizmus

Nem kell mindig átlépni az országhatárt, ha jól akarjuk érezni magunkat, ugyanis hazánk is annyi szép, érdekes, felfedezése váró alternatívával szolgál, hogy egy élet is kevés mindet megismerni. A hazai turizmus még mindig csak fejlődőben van és elmondhatjuk, hogy jó úton haladunk. Például a borturizmus olyan terület, amivel már nemcsak a hazaiak, de a külföldi látogatók is szívesen igénybe vesznek.

A hazai borturizmusnak megvan a maga miliője, ugyanis azok a régiók, ahol a finom és nemes szőlőket találjuk, különleges atmoszférával rendelkezik, hiszen a látogatókat rabul ejti és nem engedi. Nem elég egyetlen nap arra, hogy elmondhassuk, letudtuk a borturizmust is a bakancslistáról. Ennek idő kell és megfelelő tisztelet ezen nemes nedű iránt. Át kell élni a hely hangulatát, belemerülni az ital színében, ahogy a megfelelő pohárban megcsillan, beszippantani a gyümölcsös illatát és utána átadni az ízlelőbimbóknak a terepet, hogy a zamata érvényesüljön.

A borturizmus folyamán nemcsak kóstolásra adódik alkalom, hanem megismerni a folyamatot is, aminek során előállításra kerül ez a fantasztikus ital, amit csak dicsérni lehet. A borkultúra hazánkban igen jelentős, ugyanis 22 borvidék és 7 borászati régiót tudhatunk a magunkénak kicsiny országunkban. Igazi szakembereket is adott hazánk a bor világában, akik nemzetközileg ismertek és elismertek. Hogy csak néhányat említsünk, Kozma Pál, Ásványi Ákos, Cspregi Pál, természetesen a teljesség igénye nélkül.

A borturizmus milyen élményeket tartogat?

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy aki az ilyen lazítás mellett dönt, az fantasztikus élményekkel gazdagodik, ráadásul ismereteket is szerez és bepillantást nyer ebbe a gazdag és színes világba. A borturizmus nemcsak annyiból áll, hogy felkeressük Tokajt, megiszunk egy pohár Egri Bikavért és ezennel készen is vagyunk. Fel kell fedezni a régiót, a tájat, ahol természetesen az alap a bor, de mellette még rengeteg minden fellelhető és megtapasztalható.

Egy ilyen túra alkalmával részt vehetünk szüreti mulatságokon, borfesztiválon, a témát bemutató múzeumokat is meg lehet látogatni. Megismerhetjük a helyi szokásokat és hagyományokat, a népviseletet, de természetesen a kóstolás sem marad el. A borturizmus olyan lehetőség, ami nemcsak a látogatóknak kedvez, hanem a termelőknek és az országnak egyaránt, vagyis gazdasági jelentősége is kiemelkedő.

Az érdeklődés növekvő tendenciát mutat, hiszen a minőséget mindenki szereti, ha pedig ehhez még kedves kiszolgálás, hangulatos hely és még az ismeretek gazdagítása is társul, akkor bátran el lehet mondani, hogy a borturizmus hazánkban továbbra is növekedni és gazdagodni fog.