A bulgur az étrend fontos része

Bulgur
Bulgur

A helyes étrend kialakítása nem olyan nehéz, ha néhány alapvető szabályt betartunk. A legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, tehát állati és növényi eredetű ételekre is szükségünk van ahhoz, hogy a szervezetünk tökéletesen működjön. A változatosság is fontos, hiszen csak így juthatunk hozzá minden szükséges ásványi anyaghoz, vitaminhoz és fehérjéhez. A bulgur fogyasztásával pedig rostokat is bevihetünk a szervezetünkben.

Ez nem egy új különlegesség. A régészeti leletek bizonyítják, hogy már több ezer éve fontos tápanyaga az emberiségnek. Több néven is megtalálhatjuk a boltok polcain. A bulgur elnevezés mellett, gyakran használják még a törökrizs nevet is, de megtalálhatjuk törtbúza vagy búzatöretként is. Valójában az utóbbi két elnevezés a legkifejezőbb, hiszen a bulgur nem más, mint hántolt, előpárolt, apróra tört búzaszem.

Törökország területén igen népszerű tápláléknak számít ez a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer. Rengeteg vasat és B-vitamint tartalmaz, de rosttartalma is jelentős. Így segíti az emésztést és a felszívódást, valamint a béltisztításban is szerepet játszik. A bulgur számtalan módon elkészíthető. Használhatjuk köretként, de salátákban is ideális.

Elkészítése egyszerű, hamar megfő, mivel már előzőleg megpárolták, úgy kerül forgalomba. A bulgur kalóriatartalma alacsony, ezért a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. A glikémiás indexe is kisebb, mint a rizsé vagy más gabonafélének, így nem növeli meg jelentősen a vércukortartalmat. Ha Önnek is fontos az egészséges és szeretne változatosan táplálkozni, iktassa be ezt a terméket is az étrendjébe!