Csonthártyagyulladás ellen edzés előtti bemelegítés

Edzés előtti bemelegítés
Edzés előtti bemelegítés
Edzés előtti bemelegítés

Ha ülőmunkát végzünk és alapvetően keveset mozgunk, testünk számára, akár a megszokottól eltérő legkisebb testmozgás is komoly megterhelést jelenthet. Éppen ezért, az edzés előtti bemelegítés kihagyhatatlan eleme kell, hogy legyen minden erősítésnek, mindegy milyen mozgásformát választunk. Az edzés előtti bemelegítés segítségével elkerülhetjük a kellemetlen edzőtermi sérüléseket, sőt, életre szóló problémáktól is megóvhatjuk magunkat.

Ugyanis az egyszerű húzódástól kezdve, a ficamon át a csonthártyagyulladásig bármi sújthat minket, ha nem teszünk eleget az edzés előtti bemelegítés rutinjának. Utóbbi az egyik legkellemetlenebb probléma mindből, ami az aktív életmódot élőket sújthatja, de sérülésnél is kialakulhat ugyanúgy, mint a túlterheléses jeleként is.

Kiváltképp veszélyben vannak azok, akik a kemény talajon végzendő sportokat választanak, illetve azok, akiknek választott sportága megköveteli, hogy lábujjhegyen fussanak vagy a szöges cipőt használjanak. A csonthártyagyulladás kialakulása azonban kellő odafigyeléssel és az edzés előtti bemelegítés segítségével minimumra csökkenthető. Mivel azonban alattomos betegségről van szó, ami a hétköznapokban, bármilyen fokozott testmozgás hatására kialakulhat, így valóban oda kell figyelnünk, hiszen ha nem tesszük, akár hetekig, hónapig is szenvedhetünk majd tőle.

Ha kellőképpen odafigyelünk az edzés előtti bemelegítés elvégzésére és terheléskor mégis fájdalom jelentkezik a csont belsejében, esetleg meg is duzzad és érintésre fájdalmassá válik, forduljunk orvoshoz, még mielőtt a járás nem válik nagyon fájdalmassá! Ha a baj már megtörtént, a legfontosabb, hogy sokat pihentessük a sérült testrészt és tartsuk be az orvos utasításait.

Érdemes azonban az edzés előtti bemelegítés segítségével elkerülni ezt a problémát, mert sok esetben csak műtéti úton lehet megszüntetni a panaszokat. Ha már időt szakítunk arra, hogy testünket formában tartsuk, tegyük mindezt úgy, hogy ne okozzunk fájdalmas károkat, amelyek aztán hetekre vagy hónapokra levernek minket a lábunkról.