Egyre fontosabb a passzívház tervezés

Passzívház tervezés
Passzívház tervezés

Teljesen új világot élünk, ahol egyre inkább a fókuszba a takarékosság kerül. Az emberiség nagyon okosan rájött, hogy az energiapazarlás nem válik előnyére, hiszen azzal a saját környezetét teszi tönkre. Pontosan ezért kap jelentős hangsúlyt a passzívház tervezés. Bármennyire meglepő, de nem egy új dologról van szó, ugyanis a régi építési módok több-kevesebb formában megfeleltek ennek az elvárásnak.

A múltban ugyanis az volt a cél, hogy olyan épületek kerüljenek felhúzásra, amelyek minimális fenntartást igényelnek. A vastag döngölt földből készült falak és kicsi ablakok minimalizálták a hővesztést, akárcsak a sárral letapasztott padlások. A modern elvek azonban kicsit mások.

Passzívház tervezés a kényelem szempontjából

A természetes energia befogása és annak megtartása a cél a modern passzívház tervezés és kivitelezés során. Mivel a fűtés az egyik kulcskérdés a mérsékelt égövben, ezért a déli tájolás és a nagyméretű ablakok meghatározóak. Ezek üvegházhatást generálva csapdába ejtik a meleget és nem engedik távozni.

A kiváló szigetelés meggátolja, hogy gyorsan elszökjön a falakon keresztül a begyűjtött energia, így azzal remekül lehet takarékoskodni. A passzívház tervezés másik kritikus pontja, hogy minél kevesebbe kerüljön a fenntartás.

A modern technikai rendszerek automatizálásával, esetleg napelemek bevetésével elérhető a vágyott hatékonyság. Hővisszanyerős szellőztetésre, a víz visszaforgatásra, a folyadék többszintű felhasználására szintén módot lehet találni a passzívház tervezés során. A környezetkímélés csak ennek az elvnek kiteljesítésével végezhető el.