Egyre fontosabb a passzívház tervezés

Passzívház tervezés
Passzívház tervezés

Teljesen új világot élünk, ahol egyre inkább fókuszba kerül a takarékosság. Az emberiség nagyon okosan rájött, hogy az energiapazarlás nem válik előnyére, hiszen azzal a saját környezetét teszi tönkre. Pontosan ezért kap jelentős hangsúlyt a passzívház tervezés képzés. Bármennyire meglepő, de nem egy új dologról van szó, ugyanis a régi építési módok több-kevesebb formában megfeleltek a mai kor elvárásainak. A múltban ugyanis az volt a cél, hogy olyan épületek kerüljenek felhúzásra, amik minimális fenntartást igényelnek. A vastag döngölt földből készült falak és kicsi ablakok minimalizálták a hővesztést, akárcsak a sárral letapasztott padlások. A modern elvek azonban kicsit mások. A természetes energia befogása és annak megtartása áll a modern passzívház tervezés képzés középpontjában, az ideális kivitelezés érdekében. Mivel a fűtés az egyik kulcskérdés a mérsékelt égövben, ezért a déli tájolás és a nagyméretű ablakok meghatározóak. Ezek üvegházhatást generálva, csapdába ejtik a meleget és nem engedik távozni.

A kiváló szigetelés meggátolja, hogy gyorsan elszökjön a falakon keresztül a begyűjtött energia, így azzal remekül lehet takarékoskodni. A passzívház tervezés képzés alkalmával elsajátíthatóak azok az ismeretek, amik alapján kiküszöbölhető ezeknek az épületeknek a másik kritikus pontja, más szóval minél kevesebbe kerüljön a fenntartásuk. A modern technikai rendszerek automatizálásával, esetleg napelemek bevetésével elérhető a vágyott hatékonyság. Hővisszanyerős szellőztetésre, a víz visszaforgatásra, a folyadék többszintű felhasználására szintén módot lehet találni a passzívház tervezés során. A környezetkímélés csak ennek az elvnek kiteljesítésével végezhető el. A passzívház tervezés képzés során elsajátíthatóak az olyan kompetenciák, mint az energiatermelési és gazdálkodási rendszerek optimalizálásának az ismeretei, az energetikai modellezés és elemzés, az energiafelhasználás minimalizálása, illetve a kivitelezés irányítása.

A központi klíma szerelés növeli az energiahatékonyságot

A klímák kategóriáján belül ez a split, vagyis az osztott rendszerű változatok családjába tartozik. A központi klímák egyik előnye, hogy a beépítésükkel megőrizhető a beltér esztétikája, mivel nem foglalnak helyet a falakon. A leggyakoribb kérdés a központi klíma szerelés menetével kapcsolatban az utólagos beépíthetőség. Erre van lehetőség, viszont azt is hozzá kell tenni, hogy nem minden esetben és általában munkaigényesebb, mint egy újépítésű épület esetében. A nagyobb, illetve több helyiség klimatizálásához ez jelenti az egyik legjobb megoldást. A hátránya a csövek elvezetésében, vagyis a háttérmunkában keresendő, ami időigényesebb és bonyolultabb feladat. A központi klíma szerelés és karbantartás tehát bonyolultabb, mint a hagyományos split klímáké, ezért a karbantartáshoz is érdemes szakembert hívni, mivel ezek jobban be vannak építve.

Jó befektetés a légcsatornázható klíma kiépítése ár tekintetében

Nem véletlenül alkalmazzák ezt a rendszert a nagyobb gyárak, csarnokok, raktárhelyiségek klimatizálására és a szellőzés megoldására. Természetesen az otthoni felhasználás terén is élvezhetjük az előnyeit. A légcsatornázható klíma kiépítése ár viszont nagyon széles skálán mozog, ezért mindenképp érdemes árajánlatot kérni néhány kivitelezőtől, hogy jobb rálátásunk legyen a választható lehetőségeket illetően. Egy komoly kivitelező egyébként sem szabja meg az árat előzetes felmérés nélkül, főleg utólagos kiépítés esetén. A légcsatornázható klíma kiépítése ár befolyásoló tényezői közé tartoznak az épület adottságai, a kiépítési szakasz mérete és a különböző szükséges kiegészítők és tartozékok, amiknek az ára pár ezertől pár 100 ezerig is terjedhet.

Esztétikus a klíma kültéri egység elhelyezése padlástérbe

Egy új ház vagy felújított épület esetében sokat ront az arculaton, ha látható helyen találhatóak a klímák kültéri egységei. Viszont egy nem használt padlástér kitűnő helyként szolgálhat ezeknek. A légcsatornás központi klíma kültéri egység elhelyezése padlástérbe közkedvelt megoldás. Sem a beltéri egységek nem foglalnak helyet a falakon, sem a kültéri egység nem ront a dizájnon. Ezzel a rendszerrel megoldottnak tekinthető a szellőztetés is, mivel a külső, friss levegő kerül lehűtésre vagy felmelegítésre, az inverternek köszönhetően. Ezzel az ablakok nyitogatása is megoldottnak tekinthető a szellőztetést illetően. Ideális a klíma kültéri egység elhelyezése padlástérbe magas hőmérséklet esetén? A mai modern klímák már az extrém melegben is képesek optimális működésre, de erre egyértelmű választ kaphatunk a helyszíni felmérést követően.