Minek köszönhető a Tatratea egyedisége?

Tatratea
Tatratea

A Tatranský čaj nevű italt nagyon sokan szeretik, de persze ezen név hallatán csak nagyon kevesen tudják, hogy miről van szó. A hazánkban és sok más országban Tatratea néven ismert ital receptjét nem meglepő módon, a Magas-Tátra hegyei között élőknek lehet köszönni. A régióban régóta szokás a vendégeket egy forró és erős teával kínálni a hideg elleni védekezés gyanánt.

A finom italt gyógynövényekből készült likőrrel dúsították. A speciális recept adja a Tatratea alapját. Ennek a legnépszerűbb változata az 52%-os eredeti, amiből évente több mint félmillió palackkal adnak el. Az egyedi nedű tartalmát fekete és fehér teák, növényi kivonatok és gyümölcskivonatok képezik.

Napjainkban több mint egy tucat különféle típusa létezik, így mindenki megtalálhatja azt, amelyik neki a legjobban ízlik. A teát és a gyógynövények kivonatát tölgyfahordóban érlelik, amit követ a kivonás, illetve a szűrés folyamata. Az érlelés 8 héten keresztül tart. Ez adja meg a Tatratea egyedülálló ízvilágát és zamatát.

Érdekesség, hogy az alkoholt melaszból készítik. Amikor vége az érlelési folyamatnak, akkor a nedűt pihentetik, majd jöhet a palackozás. A Tatratea üzemi gyártása 2003 elején kezdődött, amikor Ján Semaňák egyfajta szlovák nemzeti italként kívánta piacra dobni.

A kezdetben alkalmazott, átlagosnak mondható üveget hamar egy termoszra emlékeztető, igazán egyedi, védjegyként is jól működő palackra cserélték. Ezzel a húzással egyidejűleg jelent meg a ma is jól ismert 5 íz.  Később a teaalapú verziók mellé gyümölcsalapúak is érkeztek. A harmadik generációs finomságok pedig már gyógynövény alappal büszkélkedhettek.