Gyúrt tészta a régi ízekkel

gyúrt tészta
gyúrt tészta

Sokan még emlékszünk a nagymama vagy édesanya által gyúrt, ízletes tésztának a csodás ízére, amit gyerekkorunkban gyakran fogyasztottunk. Ma már semmi nem olyan, mint régen volt, de azért ezt az ízélményt talán sikerül újra átélnünk, ha a gyúrt tészta a saját konyhánkban készül el. Bár nagyjából emlékszünk arra, hogy miből készítette nagymama, mégis célszerű a pontos receptet beszerezni, a tökéletes eredmény érdekében.

A gyúrt tészta alapanyagai pontosan le vannak írva a receptek.at weboldalon, ami nagy segítséget jelent a kezdő háziasszonyoknak és mindazoknak, akik most akarnak először ilyen finomságot előállítani. Első lépésként tisztázni kell, hogy milyen lisztet használjunk, de az háztartásonként változó, hogy ki milyet részesít előnyben.

A legtöbben talán a 00-ás lisztet használják erre a célra. Ha fél kg lisztből készül a gyúrt tészta, akkor hozzá kell adnunk 5 darab tojást, lehetőleg nagyobb méretűt és olyat, aminek erősebb színű a sárgája. Ezeken kívül már csak egy csipet sóra és esetleg kevés vízre lesz szükség. A gyúrt tészta kézzel történő elkészítéséhez körülbelül 10-12 percre lesz szükségünk, ennyi idő biztosan kell majd ahhoz, hogy teljesen homogén tésztagombócot kapjunk.

A tészta minden oldalát jó alaposan át kell gyúrni. Akkor van kész, ha teljesen sima és ruganyos a felülete. Ezután becsomagoljuk és legalább félórát a hűtőben kell pihenjen. Pihentetés után nekiállhatunk a nyújtásnak, amire több időt kell szánni, mert akkor a legfinomabb, ha kellőképpen vékony.