Rózsa – a kézzel fogható szépség

Hogyan definiáljuk a szépet? Ha megpróbálunk eltöprengeni ezen az igencsak nehéz feladványon, hamar rájövünk, hogy a szépség, mint fogalom rendkívül szubjektív, hiszen mindenkinek mást jelent; hihetetlenül összetett, kézzel alig megfogható. Léteznek azonban olyan képzettársítások, amelyeket az emberiség ősidők óta a szépség eszményével hoz összefüggésbe.

A rózsa kollektív tudatunk olyan szimbóluma, ami tökéletesen ábrázolja az esztétikum kézzel fogható aspektusát. Randevúra tökéletes ajándék szívünk hölgyének, hiszen a rózsa kiválóan ötvözi a romantikus érzelmeket, a vágyat és a másik iránt tanúsított hódolatot. Szépérzékünk konkretizált, megfogható megnyilvánulása, ami az évszázadok múltával sem vált elcsépeltté vagy unalmassá.

A rózsa nemcsak egyszerű dísznövény, ami kertünk fényét emeli, hanem csodás lehetőség arra, hogy kimutassuk belső lelki rezdüléseinket. Annyira sokszínű és változatos, hogy szinte lehetetlen feladat kiválasztani a rengeteg típus közül a legcsodásabbat.

Abban az esetben, ha kertészkedésre adjuk a fejünket és szeretnénk rózsaágyásokkal foglalkozni, jó hírként szolgálhat, hogy a fent említett növény nem igényel bonyolultabb vagy összetettebb gondoskodást, sem túl sok időt. Amatőr vagy kezdő kertbarátok is bátran belevághatnak a rózsa nevelésébe, hiszen az alap szaktudás elsajátítása után semmi sem szabhat gátat a rózsaágyak létrehozásában. Tündöklő színekkel, a szirmok lágyságával, bódító illatával a rózsa bármelyik kert koronázatlan királynőjévé és ragyogó ékkövévé válik.