Szejtán segíti a proteindús étkezést

szejtán
Szejtán

Manapság igen nagy népszerűségnek örvend a tudatos életmód és sokan lépnek rá a vegán vagy vegetáriánus táplálkozás útjára. Számukra kínál érdekes alternatívát a szejtán, másik nevén a búzahús. Ez tulajdonképpen egy fehérjebomba, ami teljes mértékben növényi eredettel bír. A hús és a búzahús között a felhasználási lehetőségeket tekintve bőven találunk egyezést. Utóbbi búzasikérből készül, ugyanis ez tartalmaz a gabonán belül a legmagasabb arányban fehérjét. Ízlés szerint ízesítve, már 50 gramm szejtán fedezi a szervezet napi protein szükségletét.

Persze a búzahús önmagában semmiképpen nem helyettesíti az állati eredetű fehérjéket, emiatt fontos kombinálni olajos magvakkal és hüvelyesekkel. Kisebb bioboltokban könnyedén ráakadhatunk, de kitűnő videókat is találunk a szejtán elkészítésével kapcsolatban az interneten és csupán néhány összevetőt szükséges beszereznünk hozzá. Ami nagyon lényeges, hogy a fogyasztása egyáltalán nem javasolt azoknak, akik a gluténre érzékenyek.

Egészséges és különleges a hummus

Szintén jeles képviselője az egészséges életmódnak egy közel-keleti finomság, aminek alapanyagai között szerepel a szezámpaszta és a csicseriborsókrém. Ez az étel a különleges hummus, ami számos zöldséghez, húsféléhez kiválóan passzol és nagyon különleges ízvilággal bír. Tápanyagokban igen dús, B- és E vitamint, kalciumot és vasat tartalmaz, gazdag továbbá finomított szénhidrátokban és fehérjében. A házilag elkészített hummus ideális választás lehet a túlhajszolt hétköznapok során, amikor kevés időnk marad egy laktató és vitaminokkal telített étel megteremtésére.

Kreatívan felhasználható, hiszen ehetjük előételként friss pitával vagy mártogatósként zöldségek mellé kínálva. Különleges kísérője lehet sajtoknak vagy csupán egyszerű feltétként is nagyon jól tud működni. Egy olyan ebéd után, amiben szerepel ez a csodálatos étel, biztosan nem maradunk éhesek. Amennyiben nincs időnk a hummus elkészítésére, akkor keressük a szupermarketek polcain! Manapság már nem bonyolult hozzájutni, a kimagasló népszerűségének köszönhetően.

.