Törődést igényelnek a kiskerti szerszámok

kiskerti szerszámok
Kiskerti szerszámok

A kertbarátok bizonyára tudják, hogy mennyire fontos a kerti munkához használatos eszközök megfelelő karbantartása. A tárolásra és tisztításra szánt figyelem meghálálja magát, hiszen így tavasszal megkímélt állapotban kerülnek elő a kiskerti szerszámok, ami a mi munkánkat fogja jelentősen megkönnyíteni. A megfelelő tárolás alapvető szempontjai közé tartozik, hogy megóvjuk az eszközök élét, illetve kellőképpen védekezzünk a rozsda ellen.

Éppen ezért lényeges, hogy az elhelyezés során igyekezzük mellőzni a nedves, párás helyiségeket. A raktározás előtt javasolt a kiskerti szerszámok alapos megtisztítása. Egy durva drótkefe segítségével távolítsuk el a fémből készült részekről a szennyeződéseket, ezt követően pedig egy nedves ruhával folytassuk tovább a takarítást.

Az esetleges korróziót egy finom csiszolópapírral, könnyedén, minden gond nélkül eltüntethetjük. Amennyiben készen állnak a tárolásra, érdemes minden darabot növényi olajjal áttörölni. A metszőollókat is rendszeresen élezni szükséges, erre úgynevezett fenőkövet ajánlott használni. Ne feledjük, hogy az éles kiskerti szerszámok balesetveszélyesek, ezért legyünk körültekintőek azok elhelyezésekor!

Az ásó esetében kevesen figyelnek arra, hogy a különböző típusokhoz más-más hosszúságú nyelet érdemes használni. Ezzel az egyszerű praktikával kiküszöbölhetjük a görnyedésből eredő hátfájást és egészséges derékkal vághatunk bele a tavaszi munkálatokba. Szintén sarkalatos pont a kiskerti szerszámok kiékelése. Mindig dolgozzunk stabil, biztonságos eszközökkel!