A borok világa egy sajátos életformába vezet

borkultúra
Borkultúra

Vigadni a magyar ember nagyon tud, de ugyanez igaz a búslakodásra is. Viszont, ahogy a sokan megénekelték már, a bor mindkét esetben csodákra képes. A víg hangulatot fokozza, a bánatot enyhíti. Persze érdemes csínján bánni vele, mivel az alkoholtartalma jelentős és némelyik igen hamar a fogyasztó fejébe száll. A borok világa egy laikusnak csupa misztikum, ami csak az képes megérteni, aki behatóbban foglalkozik a szőlővel és a belőle készült nedűvel.

A borkultúra megismerése

A borkultúra megismerése közelebb visz minket ebbe a csodálatos világba, ahol olyan nemes ital születik, amit csodálattal kell megközelíteni. A borok világa nagyon szerteágazó és annyiféle tényező van benne, hogy aki nem ért hozzá, annak az egész egy káosznak tűnik. Persze nem kell mindenkinek részletekbe menően megismerni, mert aki csak élvezni akarja a végeredményt, az is érinti a borok világának egy picinyke részletét, amikor megízleli az aromát, az orrát megcsapja a kellemes gyümölcsillat és a szemét gyönyörködteti a csodálatos árnyalat. A szakemberek egy külön csoportba sorolhatóak, akik szenvedélyesen szeretik a szőlőt és a borkészítés minden lépését. Ezek az emberek alkotják meg a kiváló minőséget, létrehoznak egyedi fajtákat, tulajdonképpen az egész életük a szőlő és a bor körül forog. Bárki beléphet, de csak akkor, ha valóban szereti mindezt, mert nemcsak annyiból áll, hogy megcsodáljuk a gyönyörű fürtöket a tőkén, vagy a pompás színű italt a pohárban, hiszen izzadsággal teli munkát is jelent. Egész évben foglalkozni kell vele, hogy a végeredmény az legyen, amire számítunk, amit várunk.

Betekintést nyerni a borok világába nagyon érdekes élmény és van, akit annyira magával ragad, hogy idővel minden fortélyt megtanul és elsajátít, hogy ő is kiváló szakember lehessen. A szőlő iránti szeretet, a talaj ismerete, a munkálatok időben történő elvégzése, a bor készítésének fortélyai, a tárolás mikéntje, a felszolgálás formája, a fogyasztás öröme mind-mind a borok világába tartozik. Egyesek csak felszínesen érintik, amikor jóízűen elfogyasztanak egy-két pohárral, mások megpróbálkoznak mindezzel. Viszont, az igazi elkötelezetett személyek behatóan foglalkoznak vele, hogy megismerjék a viselkedését és a borok világába szakértőkké válnak.