Nem kell mindig átlépni az országhatárt, ha jól akarjuk érezni magunkat, ugyanis hazánk is annyi szép, érdekes, felfedezése váró alternatívával szolgál, hogy egy élet is kevés mindet megismerni. A hazai turizmus még mindig csak fejlődőben van és elmondhatjuk, hogy jó úton haladunk. Például a borturizmus olyan terület, amivel már nemcsak a hazaiak, de a külföldi látogatók is szívesen igénybe vesznek.
A hazai borturizmusnak megvan a maga miliője, ugyanis azok a régiók, ahol a finom és nemes szőlőket találjuk, különleges atmoszférával rendelkezik, hiszen a látogatókat rabul ejti és nem engedi. Nem elég egyetlen nap arra, hogy elmondhassuk, letudtuk a borturizmust is a bakancslistáról. Ennek idő kell és megfelelő tisztelet ezen nemes nedű iránt. Át kell élni a hely hangulatát, belemerülni az ital színében, ahogy a megfelelő pohárban megcsillan, beszippantani a gyümölcsös illatát és utána átadni az ízlelőbimbóknak a terepet, hogy a zamata érvényesüljön.
A borturizmus folyamán nemcsak kóstolásra adódik alkalom, hanem megismerni a folyamatot is, aminek során előállításra kerül ez a fantasztikus ital, amit csak dicsérni lehet. A borkultúra hazánkban igen jelentős, ugyanis 22 borvidék és 7 borászati régiót tudhatunk a magunkénak kicsiny országunkban. Igazi szakembereket is adott hazánk a bor világában, akik nemzetközileg ismertek és elismertek. Hogy csak néhányat említsünk, Kozma Pál, Ásványi Ákos, Cspregi Pál, természetesen a teljesség igénye nélkül.
A borturizmus milyen élményeket tartogat?
Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy aki az ilyen lazítás mellett dönt, az fantasztikus élményekkel gazdagodik, ráadásul ismereteket is szerez és bepillantást nyer ebbe a gazdag és színes világba. A borturizmus nemcsak annyiból áll, hogy felkeressük Tokajt, megiszunk egy pohár Egri Bikavért és ezennel készen is vagyunk. Fel kell fedezni a régiót, a tájat, ahol természetesen az alap a bor, de mellette még rengeteg minden fellelhető és megtapasztalható.
Egy ilyen túra alkalmával részt vehetünk szüreti mulatságokon, borfesztiválon, a témát bemutató múzeumokat is meg lehet látogatni. Megismerhetjük a helyi szokásokat és hagyományokat, a népviseletet, de természetesen a kóstolás sem marad el. A borturizmus olyan lehetőség, ami nemcsak a látogatóknak kedvez, hanem a termelőknek és az országnak egyaránt, vagyis gazdasági jelentősége is kiemelkedő.
Az érdeklődés növekvő tendenciát mutat, hiszen a minőséget mindenki szereti, ha pedig ehhez még kedves kiszolgálás, hangulatos hely és még az ismeretek gazdagítása is társul, akkor bátran el lehet mondani, hogy a borturizmus hazánkban továbbra is növekedni és gazdagodni fog.