A kooperatív társasjátékkal mindenki nyer

kooperatív társasjáték
kooperatív társasjáték

A gyermekek imádnak versengeni, ugyanakkor azzal mindenki tisztában van, hogy amikor veszítenek egy játékban, képesek kezelhetetlenné válni. A kooperatív társasjáték egy új koncepció alapján készül, a lényege, hogy a játékosok nem egymás ellen játszanak, hanem a célt közösen próbálják elérni, a feladatot együtt megoldani.

A klasszikus társasjátékok zöme mi másról szól, mint a nyerésről. A kicsik élvezik a versengést, azonban kevés az a gyermek, aki jól viseli azt, amikor veszít. Ilyenkor bizony gyakran megtörténik, hogy a lurkó dühösen felborítja a társast, esetleg szétdobálja a figurákat és sírva kirohan a szobából.

Nos, ez a kooperatív társasjáték alatt nem történik meg, hiszen a játékosok egymást segítve jutnak el a célba. Nincsenek vesztesek, veszekedések és drámák, hiszen itt mindenki nyer! A kooperatív társasjáték azonban nemcsak per pillanat nagyon jó dolog, hanem a hosszú távú fejlődésre is pozitívan hat.

Ennek pedig az a magyarázata, hogy a gyermek már zsenge korában megtanul csapatjátékos lenni. Ez pedig később meghozza a gyümölcsét az iskolában, majd pedig a munkahelyen is. A kooperatív társasjáték alatt fejlődik a személyig is, hiszen megtanuljuk meghallgatni a másikat, megismerni őt és a véleményét, összeadni, kiegészíteni tudásunkat, felvállalni saját véleményünket, majd megosztani másokkal.

Az együttműködés alatt pedig rengeteg újat tanulhatunk, tanulságot vonhatunk le, ráadásul még a sikerélményünk is nagyobb lesz. A kooperatív társasjátékban nincs meg a klasszikus értelemben vett vetélkedés, de mégsem nélkülözi a versenyszellemet. Nagyon szórakoztató, így feltétlenül érdemes kipróbálni.