Mi mindenre jó egy sarokcsiszoló?

sarokcsiszoló
sarokcsiszoló

Ha még nincs a birtokunkban ilyen szerszámgép, akkor nem árt pótolni ezt a hiányosságot. A sarokcsiszoló előbb-utóbb a nélkülözhetetlenné válik a ház körül, sőt a panelben és a társasházakban is gyakran jól jön, hogyha kéznél van. Bár a szomszédok nem díjazzák, hiszen a használata hatalmas zajjal jár, olykor mégis kénytelenek vagyunk a sarokcsiszolóval dolgozni.

A különféle javítási és felújítási munkák során elemi eszköznek számít. Vághatunk, darabolhatunk, csiszolhatunk, sőt, polírozhatunk is egyetlen szerszámgéppel. Hogy mindez lehetséges legyen, különféle tartozékok, csiszolófejek és vágótárcsák állnak a rendelkezésünkre. Tehát használhatjuk fémhez, fához, műanyaghoz, kerámialapokhoz a sarokcsiszolót. Nem mindegy a méret sem, hiszen a kétkezes változatok általában ipari feladatokhoz használatosak. Ezek már nagyobb vágókorong befogadására képesek.

Sokkal vastagabb fémcsöveket darabolhatunk méretre a kétkezes sarokcsiszoló segítségével. Értelemszerűen erősebb motorral rendelkezik, mint a kisebb alapmodellek. Hogyha mostanában készülünk sarokcsiszolót vásárolni, akkor több szempont szerint is választhatunk, mivel lehet akkus vagy kábeles.

Vegyük figyelembe az extra funkciókat, mint például a lágyindítást, a fordulatszám szabályozást, a túlterhelés elektronikát, a tárcsarögzítést, esetleg az önkioldó szénkeféket. Minél több extrával rendelkezik egy sarokcsiszoló, annál hatékonyabbá válik a munka, viszont ez az árat is növeli. A tárcsákat, korongokat színkódok alapján különböztethetjük meg, ami segíti a választást. A kékkel például fémet vághatunk, a pirossal csiszolhatunk és a zölddel követ, téglát, cserepet, csempét vághatunk.