Nem minden asztali bor silány minőségű

Asztali bor
Asztali bor

Egy pohár bor a vacsora mellé remek ötlet, főleg ha valamilyen nehezebb fogásról van szó. Természetesen, mint mindenben, ebben is a mértékletesség központi szereppel bír. Viszont, az asztali bor a finoman elkészített étel mellé elősegíti az emésztést, kellemes hangulatban elköltött étkezést biztosít, ráadásul még hozzájárul ahhoz is, hogy jobb legyen a kedve.

Asztali bor remek választás

A randevúk elengedhetetlen italának is nyugodtan mondhatjuk a bort. Az asztali bor esetében, a megnevezés lehet fantázianév, a kötelező alkoholtartalma minimum 9%. Viszont azt jó tudni, hogy az asztali borok között, sajnos akad jó néhány nagyon silány minőségű is. Mielőtt valamelyik mellett szavaznánk, érdemes kicsit utána olvasni, hogy mi is kerül a bevásárló kosárba. Hiszen az asztali bor is lehet minőségi, finom, de sok a lőre is, amitől jobb tartózkodni. Az asztali bor néven mindenkinek a csekély mennyiségű szőlőből készült, felcukrozott italok jutnak eszükbe, ami sokáig jellemző volt nálunk is. Szerencsére ez már átbillent a másik oldalra és egyre többen döntenek a minőség mellett. Persze azt is tudni kell, hogy bor nemcsak szőlőből készülhet, hanem más gyümölcsből is. A szőlőtermesztés és a borkészítés igen régi időkre visszanyúlnak, hiszen már Kr. e. 4200-ból is kerültek elő olyan kerámiaedények, amelyekben a bor nyomát megtalálták.

20-30 évvel ezelőtt, az asztali bor jellegzetessége az volt, hogy utána elkerülhetetlenné vált a másnaposság. Napjainkban már a különböző pincsészetek arra törekednek, hogy az asztali bor is elérjen egy olyan nívót, amiért érdemes kiadni a pénzt és ha nem is magasztaló szavakkal, de némi dicsérettel lehessen róla beszélni.

Ajándékba adni nem nagyon illik asztali bort adni, ezért, aki szeszesital mellet dönt, mint meglepetést, annak ajánlott a minőségi fajták közül választani. Az asztali bor sem rossz, ha odafigyeltek a készítés során, de messze elmarad a minőségi fajtáktól. Ízlések és pofonok- ez itt is érvényesül, vagyis mindenki amellett dönt, amelyikről úgy gondolja, hogy megfelelő számára.