Mathiász János nem csak hazánkban, de határainkon túl is hírnevet szerzett magának. 1838-ban született Ádámföldén, tanulmányai befejeztével írnok, majd röviddel ezután főispáni titkár lett, ám a hivatala nem nagyon érdekelte, annál inkább…
Kategória: Borkultúra
Gondolatok a borcsókolásról
A borkóstolásnak megvan a maga precíz művelete, amelyet a szakértők mindig lépésről-lépésre betartanak. Billegetik a pohárban, lötyögtetik, ízlelgetik, szürcsölik, járatják a szájukban, és okosakat mondanak közben. Annak, aki nem borszakértő, szintén vannak…
Amerikából jöttem, bor nem készül belőlem, mi az?
Az Othelló. A direkt termő szőlőfajták telepítése hazánkban tilos, illetve engedélyhez kötött főként gyenge minőségű boruk és nem óvilági eredetük, illetve egyes esetekben kimutatható egészségkárosító hatásuk miatt. E fajták bogyói elég sok…
Borban az egészség
A mérsékelt vörösborfogyasztás a szakszervek szerint is jelentősen pozitív élettani hatással van az emberi szervezetre, többek között nagymértékben csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A borban található antioxidánsok közül az ún. polifenolok a…
A vörösbor jótékony hatásai
Nem kérdéses, hogy a magyar borok széles körű ismertségre és népszerűségre tettek szert, világviszonylatba is. A bor az ország egyik nemzeti jelképének is tekinthető, így azok a külföldiek, akik az országra gondolnak,…
Magyar borok az olimpián
Borára, borászataira méltón lehet büszke a magyar nemzet, hiszen számtalan külföldi elismerést tudhat magáénak az ország ezen a területen. Nemrégiben megrendezésre került az egyik legrangosabb borverseny is, ahol a magyar borászok csaknem…
A magyar borkultúra
Joggal jelenhetjük ki, hogy napjainkban már a magyar bor hozzátartozik az ország nemzetközi identitásához, így bizony sok külföldi ember, Magyarországot a jó és ízletes borral asszociálja elsősorban. Ami bizony egy igazi dicsőséget…