Fúrókalapács SDS-Plus szabvánnyal

Fúrókalapács
Fúrókalapács

Elemi szerszámnak számít egy ezermester gyűjteményében. Talán a fúrókalapács a legtöbbet használt eszköz a sarokcsiszoló mellett, hiszen ugyanolyan hasznosnak számít barkácsolás közben, mint ipari körülmények között. Lakásfelújításkor is elő szokott kerülni, elvégre számos furatot kell készíteni a falakban, például a szegőlécek rögzítéséhez vagy a TV fali konzol felfúrásakor stb. Felújításhoz bőven elég egy 5 kg-nál könnyebb változatot választani.

Ezek mindegyike SDS-Plus szabvánnyal rendelkezik, tehát a fúrószárak, vésők befogatása azonos. Ez egy remek megoldás, mivel nem kell gyártó szerint válogatni a tartozékok között. A fúrókalapács tokmányába egyetlen mozdulattal beilleszthetőek a fúrószárak. Ez a tokmányon található gumigyűrű hátrahúzásával történik. Ugyanezzel a mozdulattal természetesen ki lehet venni a fúrókalapácsból a tartozékokat.

Az ergonomikus kialakítás nem lehet kérdéses, mivel előfordulhat, hogy több órán keresztül használnunk kell a szerszámgépet. Így viszont nem fárasztja a karokat és a csuklót, köszönhetően a rezgéscsillapító funkciónak. A fúrókalapács sokan helytelenül van használva, mivel erővel tolják, szorítják ezeket az eszközt, amivel kiiktatódik, de mindenképp csökken az ütőerő.

Sokkal fontosabb a fúrókalapácsot stabilan, megfelelő szögben tartani. Hogyha fúrás közben elmozdítjuk és rossz szögben tartjuk, akkor eltörhet a fúrószár. A fúrókalapács használata előtt nem árt feltérképezni a területet, hogy merre húzódik a falban vízcső vagy elektromos vezeték, különben komoly problémával kell szembenéznünk, ha véletlenül átfúrjuk valamelyiket. Ebben az esetben a fúrókalapács véső funkcióra is szükség lesz a fal kibontásához.